Συχνές Ερωτήσεις

Ναι, οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να εγκατασταθούν σε θολωτές οροφές ή σε οροφές με γωνία χρησιμοποιώντας ένα κουβούκλιο (το «καπάκι» είναι προς την οροφή που καλύπτει το κουτί των ηλεκτρικών) το οποίο έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται σε επικλινείς οροφές. Πολλοί ποιοτικοί ανεμιστήρες περιλαμβάνουν αυτό το πρόσθετο, όπως είναι τα συστήματα Hunter’s Installer’s Choice® και HandsFree™ Canopy.
Αλλά αν δεν περιλαμβάνεται στον ανεμιστήρα με την αγορά, υπάρχουν τέτοια κουβούκλια που πωλούνται χωριστά.

Η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα οροφής είναι μια εργασία που μπορείς να την κάνεις μόνος σου. Πρέπει απλά να μπορείς:

– Να τοποθετείς ένα αντικείμενου μεγέθους 5x 10 cm ή άλλου είδους εγκατάσταση στην οροφή.
– Να ανοίγεις τρύπες και να τοποθετείς βίδες.
– Να αναγνωρίζεις και να συνδέεις ηλεκτρικά καλώδια.
– Να σηκώσεις τον ανεμιστήρα (οι περισσότεροι ζυγίζουν λιγότερο από 10 κιλά).

Ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να μειώσει μέχρι και 47% το κόστος ψύξης και μέχρι 15% το κόστος θέρμανσης. Η μείωση ποικίλει και εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μέρος.

Κατά μέσο όρο, ένας ανεμιστήρας οροφής ο οποίος λειτουργεί σε μεγάλη ταχύτητα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από μια λάμπα των 100 watt.

Ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης το χειμώνα έως και 15%. Η θερμοκρασία του αέρα σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο ποικίλει στα διάφορα επίπεδα. Ο αέρας κοντά στην οροφή είναι πιο ζεστός απ’ ότι στο δάπεδο, επειδή ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να ωθήσει προς τα κάτω το ζεστό αέρα ο οποίος είναι παγιδευμένος κοντά στην οροφή, έτσι αποδιαστρωματώνονται τα επίπεδα του ζεστού αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ζεστός αέρας να κυκλοφορεί και το σύστημα θέρμανσης να μην υπερλειτουργεί για να θερμάνει το δωμάτιο. Για την κατάλληλη αποδιαστρωμάτωση ενός ζεστού δωματίου, ο ανεμιστήρας οροφής θα πρέπει να λειτουργεί κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού. Αυτό απωθεί τον αέρα από την οροφή και τους τοίχους και ελαφρά ανακυκλοφορεί το ζεστό αέρα χωρίς να δημιουργεί κρύο αέρα.

Ένας ανεμιστήρας οροφής ψύχει δημιουργώντας κρύο αέρα. Δε μειώνει τη θερμοκρασία του δωματίου. Ο κρύος αέρας σε κάνει να νιώθεις δροσιά επιταχύνοντας την εξάτμιση του ιδρώτα στο δέρμα σου. Αυτή είναι και η αίσθηση που νιώθεις όταν ανοίγεις το παράθυρο σε ένα αυτοκίνητο που κινείται. Αν έχεις ανεμιστήρα οροφής σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 27ο C, με τη λειτουργία του ανεμιστήρα μπορεί να δημιουργηθεί κρύος αέρας ο οποίος σε κάνει να νοιώθεις σα να έχει 22ο C. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με air-condition, ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να μειώσει την κατανάλωση, επειδή θα ρυθμίσεις το θερμοστάτη του air-condition σε υψηλότερη θερμοκρασία.